Baklawa met amandelen
Wat heb je nodig...
500 g amandelen
|
Bladerdeeg
vellen
|
1 koffiel. kaneel
|
Kommetje
gesmolten boter
|
4 soepl. oranjebloesem
|
8 lange
saté stokjes
|
1 soepl. honing
|
Honing (afwerking)
|
Ok, aan de slag...
1.
Frituur de
amandelen goudbruin in een pan. Laat nadien afkoelen op een velletje keukenrol.
Zodra afgekoeld maal je de amandelen, maar laat je ze redelijk grof. Hou een
paar lepels appart voor de afwerking.
2. Voeg nu de kaneel, oranjebloesem en honing toe bij de
gemalen amandelen en meng goed bij elkaar.
3.
Neem nu
voorzichtig 2 bladerdeeg vellen en hou de overige vellen appart en bedek deze
met een keukenhandoek zodat deze niet uitdrogen.
4.
Leg de 2 velletjes
bladerdeeg op elkaar en besprenkel het bovenste velletje met gesmolten boter.
Gebruik hiervoor een zacht borsteltje. (ev. silconen)
5.
Neem nu de
satéstokjes bijéén en verpak deze met vershoudfolie. Nu is het één dik stokje
geworden. Deze heb je zo meteen nodig om de baklawa op te rollen.
6.
Leg je stokje nu
op ongeveer 10 cm van de onderste rand van je bladerdeeg en vouw om. Zorg
ervoor de het stokje van links en rechts een paar cm over je bladerdeeg heen
komt. Besprenkel je plooi nu nogmaals met wat boter.
7.
Vul nu de onderste
rand van je bladerdeeg met de vulling van amandelen en begin te rollen, maar steeds
goed aanspannen.
8.
Vooraleer je
helemaal tot boven hebt gerold besprenkel je de bovenste rand nogmaals met wat
boter en sluit je af.
9.
Hou je stokje nu vast langs beide uiteinden en
duw een beetje naar binnen zodat je kreuken vormt in je rolletje baklawa. Leg
je rolletje op de bakplaat en haal nu voorzichtig het stokje ervan tussen. Maak
zoveel rolletjes tot wannneer je vulling op is.
10. Wanneer je rolltjes klaar liggen op de bakplaat ga je
er nog 1 keer over met een beetje gesmolten boter. Snij nu de rolletjes eerst
in 2 en dan in 4 maar hou ze op de bakplaat. Bak ze af in een voorvervarmde
oven op 180° gedurende ongeveer 10 à 15 min. Maar hou ze in het oog, ze zouden
goudbruin moeten zijn.
11. Éénmaal uit de oven besprenkel je ze onmiddellijk met
de honing zodat ze deze goed kunnen absorberen. Werk af met wat gemalen
amandelen.
Smakelijk!
Reacties
Een reactie posten